U vindt hier in vogelvlucht de historie van KMD. Hoe acht Wateringse jongeren in april 1939 de voetbal club ”De Zwaluw” oprichten en hoe die naam later weer veranderd is in KMD.
De groei die KMD in de loop der jaren heeft meegemaakt, dat KMD eerst ondermeer op de velden van WVV, VELO?, GDS en Quintus heeft gespeeld voordat we op ”De Hoonaert” terecht zijn gekomen, en dat we de naam ”De Hoonaert” te danken hebben aan een baron van Hoonaert. Inmiddels zijn we weer verhuist naar Sportpark Suydervelt.
De verschillende onderkomens van KMD in de loop van tijd en de sportieve hoogte- en dieptepunten.
We hebben de historie van KMD onderverdeeld in drie delen. Een periode van 1939 tot 1979, een periode van 1980 tot 2001 en een periode van 2002 tot heden.
Veel leesplezier.
1939 - 1979
”De Zwaluw” Het is 1939. Acht Wateringse jongens richten een voetbalclub op. Men had genoeg van dat los-vaste voetbal. Men wilde competitie spelen. Ten huize van de famillie Hannemaaier ontstaat ” De Zwaluw”. Een club? Dan ook maar een bestuur. De eerste voorzitter heette Maus Hannemaaijer, het secretariaat werd gevormt door Wim van den Berg en Wim van Spelden. Penningmeester werd Jan Groen. De andere oprichters waren Dik Hannemaaijer, Wim en Janus van de Wetering en Wim van Raamsdonk. Gekozen werd voor voetbal op zaterdag. Heel gauw kwam er echter een einde aan ”De Zwaluw”. Er was al een vereniging met die naam.
Klein Maar Dapper Het 1943 werd er vergaderd. Maus had te kennen gegeven af te treden als voorzitter. Er moest dus een nieuwe voorzitter worden gekozen, maar ook een nieuwe clubnaam. De vergadering vond wederom plaats bij de famillie Hannemaaijer en wel in de kas aan de Bovendijk. Het weer was slecht die dag, maar dat weerhield de bestuursleden niet om aanwezig te zijn. Ook Janus van de Wetering liet zich door het weer niet tegenhouden. Hij kwam wel als een van de laatste aangelopen ( hij had geen fiets meer). Janus was niet groot van stuk en dat ontlokte een van de de aanwezigen de woorden: Hij is ”Klein Maar Dapper” en de verenigingsnaam was geboren. Janus werd tevens de nieuwe voorzitter.
De Clubkleuren Ook werden de kleuren gewijzigd. Het oorspronkelijke tenue was een zwarte broek en een rood-zwart shirt. Dit laatste was door de oorlogsomstandigheden echter niet meer te krijgen. Wit bleek nu voor het shirt de eenvoudigste oplossing. Een ieder had nog wel een wit shirtje of een wit hemdje en anders waren er nog wel witte kunstmestzakken waaruit een shirt gefabriceerd kon worden. En die kleuren zijn zo gebleven.
Veldperikelen In 1940 waren er tweeëndertig leden en werd er gestart met twee elftallen. Maar omdat er in die tijd de vrije zaterdagmiddag nog geen algemeen goed was, moesten er in de vooravond wedstrijden gespeeld worden. De eerste wedstrijden waren op het veld van het Haagse WODA, nu het veld van Celeritas. In 1942 verhuisde KMD naar VELO. op diens velden aan de Noordweg.
De financiën Contributie: zestig cent per maand, maar in 1942 vond er een forse verhoging plaats naar een gulden per maand. Maar... de leden moesten nog wel de ballen bekostigen waarmee ze speelden en soms moest er een open-schaal collecte worden gehouden om de penningmeester aan de benodigde centjes te helpen.
Dolle dinsdag In het seizoen 1944/45 werd een jeugdopleiding opgericht, maar van alle goede voornemens kwam al spoedig een einde. Dolle dinsdag (5 september 1944) legde het verenigingsleven lam. Leden doken onder of ”vertrokken” naar Duitsland, maar na de bevrijding kwamen gelukkig weer veel leden te voorschijn.
Het ”oude” terrein Dertig jaar van het leven van KMD heeft zich afgespeeld op het ”oude” terrein aan de Noordweg. Eind 1945 werd het veld van W.V.V. (Overvoorde) van de wezen uit Rijswijk gehuurd, waar KMD tot 1975 zou blijven voetballen. De accommodatie stelde niet veel voor. Erg stevig was ze ook niet, want tijdens een zware storm waaide het bouwsel om. Daarna verrees een rieten kleedtent, maar dat beviel niet best omdat de koeien hierin hun onderkomen vonden. Uit de restanten van het omgewaaide kleedlokaal timmerden de leden daarom maar een noodlokaal. In 1948 verrees het bekende stenen clubgebouwtje, bestaande uit twee kleedlokalen, een wasgelegenheid en een loket voor de verkoop van consumpties. De financiering daarvan kreeg de club rond dankzij de bazars, het uitschrijven van een lening en zelfwerkzaamheid van de leden. Iets wat later ook belangrijk zou worden.
Hoofdhuurder In 1947 hadden W.V.V. en KMD de rollen omgedraaid en was KMD uitgegroeid tot een club van honderd leden. Onderverdeeld in vier senioren- en twee junioren-eftallen. Dit aantal bleef constant tot 1960. Maar prestaties oefenden een bepaalde aantrekkingskracht uit. In 1961 werd KMD kampioen van de tweede klasse H.V.B. en steeg het ledental naar 125. Hierdoor werd het noodzakelijk het clubgebouw uit te breidden met een kantine. Door zelfwerkzaamheid konden de kosten beperkt blijven tot zevenendertighonderd gulden.
Het veld wordt te klein Na het seizoen 1962/63 maakte KMD de stap naar de K.N.V.B., waardoor een volgend probleem ontstond. Het veld was te kort. Gelukkig konden de thuiswedstrijden bij GDS, waar nu VELO is gesitueerd, worden afgewerkt. In 1964 moest wederom een beroep worden gedaan op VELO omdat het eigen veld aan een opknapbeurt toe was en kon naar de Harry Hoekstraat worden uitgeweken. Ondertussen groeide de vereniging en werd het terreinprobleem groter. Met elf elftallen, waaronder zes jeugdelftallen, was de ruimte wel erg krap.
Sportpark ”De Hoonaert” Het werd duidelijk dat KMD zich moest en kon opmaken voor een geheel nieuwe accommodatie. Hoewel het nog niet zover was, werd toch een bouwcommissie geïnstalleerd, bestaande uit Huib Burgersdijk, Arjo van den Berg en Ben Boon Gzn. Deze Commissie moest voor de nodige gelden gaan zorgen en daarom werden er dan ook veel propaganda-avonden gehouden. In 1968 was KMD uitgegroeid tot een vereniging met zestien elftallen. In de kas van het bouwfonds zat vijftienduizend gulden, maar een definitieve oplossing bleef nog steeds uit. Het zou nog vijf jaar duren voordat er een complete hereniging plaatsvond. De jeugd had onderdak gevonden. Eerst een gastvrije huisvesting bij Quintus en daarna in het Hofpark. de senioren waren te gast bij VELO. Maar in 1975 was een ongetwijfeld een belangrijk jaar in het bestaan van KMD. Het nieuwe onderkomen werd officieel geopend. Het kreeg de naam ”De Hoonaert” en waarom? Vroeger, en nu nog, heet het hele poldergebied De Wippolder. Een gedeelte waar o.a. ons complex is gelegen heette toen ”De Hoonaert tient”. De toenmalige landvoogd Karel V gaf de baron De Hoonaert voor bewezen diensten het tientrecht over een gedeelte van de polder. Dat hield in dat hij een tiende van de inkomsten mocht hebben. Sportieve hoogtepunten In de naoorlogse jaren ontwikkelde KMD zich tot een vereniging die niet meer uit de Haagse regio was weg te denken. Veel Westlandse teams stapten in de loop der jaren over naar de K.N.V.B.. Zo niet KMD, met uitzondering van één seizoen - 1963/64 - komt KMD pas sinds 1978 uit in de grootste bond. De succesjaren waren 1946, 1961/63 en 1978. een terugval naar de kleine bond was er ook weer in het gouden jubileumjaar, maar dit werd weer gauw goedgemaakt en de laatste jaren speelde KMD een vooraanstaande rol in de vierde klasse KNVB.
De damesafdeling Een belangrijke loot aan de stam van KMD is de damesafdeling. De oprichting van het dameselftal vond half april 1974 plaats. Er werd begonnen met twaalf dames en de eerste trainingen werden gedaan onder de leiding van de heer Rensen in het Hofpark. Het eerste jaar werd voornamelijk doorgebracht met trainen, theorieavonden en het spelen van vriendschappelijke wedstrijden. In september 1975 werden de eerste competitiewedstrijden afgewerkt, maar dat seizoen zat er geen enkel winstpuntje in voor de dames. Maar langzaam aan gingen de prestaties vooruit en is het damesvoetbal een niet weg te denken onderdeel van KMD.
De rugbyafdeling Een afdeling met een ander gezicht en vaak wel een ander geluid, en zeer zeker ook een andere bal is de rugby. Sinds de opening van de nieuwe accommodatie vormen de mannen van de try en de scrum een onderdeel van KMD dat daarom in een sportvereniging werd omgedoopt. Omstreeks 1974 werden de eerste contacten gelegd, want rugby werd al langer beoefend in Wateringen. Maar aanleiding van een krantenartikel kwam het bestuur van het toenmalige Wateringse Rugbyclub op de gedachte of een onderkomen op de Hoonaert niet mogelijk was. Na vlotte onderhandelingen en een positief geluid kwam er een einde aan de omzwervingen van WRC dat zich omdoopte tot KMD en het seizoen kon op het nieuwe complex worden gestart.
1980 - 2001
Diamant Inmiddels is KMD volgens velen een ”gouden vereniging” dus een diamant geworden. Een diamant die in de jaren aardig geslepen is. Veertig jaar geleden was KMD een afdelingsclubje maar tegenwoordig tot een tweede klas KNVB gepolijst.
Het seizoen 1979/80 start met de nieuwe voorzitter Arjo van den Berg. De prestaties vallen dit jaar iets tegen, maar wel verovert KMD de Fairplay Cup. De Fair Play Cup is een prijs van de Haagsche Courant en toch verassend dat wij die als Westlanders wisten binnen te slepen. Dit jaar haalde KMD nog een keer de krantenkoppen met de overwinning op s’-Gravezande V.V. De Brejedurpers waren tot dan toe nog ongeslagen en kregen de eerste nederlaag van het seizoen met 4-2 van KMD te slikken. Frappant is wel dat we bij de opstelling van KMD de naam van Theo van de Wetering tegenkomen, een speler die we zelfs in 2001 in de opstelling van het eerste tegenkomen. KMD heeft in de loop der jaren wel de aandacht op zich gevestigd. Degradatie naar de Haagse Bond in 1989. Dit kwam tijdens het vijftigste jubileum jaar hard aan. Maar gelukkig kwam KMD in 1991 weer terug. Ook de dames lieten van zich spreken. Ze veroverden de Ladies Cup, een soort Weslands kampioenschap. Met 2-1 werd Lyra verschalkt, dat de cup al drie jaar in z’n bezit had.
Terug naar de KNVB, en finale Haagse én Westlandse Cup In het seizoen 1989/90 komt de voorzittershamer in bezit van Ton Verbraecken. In deze periode kwam KMD weer terug in de KNVB klasse en veroverde KMD het kampioenschap van Nederland voor zaterdag afdelings kampioenen. In 1991/92 deed het damesteam van zich spreken door het kampioenschap binnen te halen. Het eerste wist tevens verassend als Westlandse club de finale van de Haagsche Courant Cup te bereiken. Hierin werd helaas verloren van het haagse HMSH. In de finale van de Westland Cup werd helaas van Naaldwijk verloren.
Net niet... Leo Alleblas neemt de voorzitterhamer over van Ton Verbraecken. In het seizoen 1994/95 was KMD op weg om sportief weer een stap hoger te komen. Na een slechte start klom KMD omhoog. Het kampioenschap werd na een spannende competitie besloten met een nacompetitie. Helaas ging uiteindelijk Lyra met het kampioenschap aan de haal en ook de periodetitel nacompetitie werd helaas in de finale van Floreant uit Boskoop verloren.
Kampioen Het seizoen 1995/96 zou dan eindelijk de lang verwachte promotie brengen. Het gehele seizoen was er een nek aan nek race met Honselersdijk. Honselersdijk ging een groot gedeelte van de competitie aan kop, KMD viel iets terug maar, maar zou opklimmen tot de tweede plek. Na de 3-1 overwinning op Honselersdijk nam KMD de koppositie over. Het seizoen werd overschaduwd door het overlijden van de trainer Aad Van Dijk. De laatste wedstrijd moest de beslissing brengen. Duinoord moest worden verslagen om kampioen te worden. In een spannende wedstrijd kopt Peet Zonneveld vlak voor tijd de 2-0 in en gaat het kampioenschap naar KMD. Piet van Dijk wordt op de schouders genomen. Piet van Dijk zal echter wel enige tegenstrijdige gevoelens hebben gekend. Hij verloor enkele weken daarvoor zijn zoon Aad. Dit kampioenschap werd door de spelers dan ook unaniem opgedragen aan Aad van Dijk.
De tweede klasse KNVB De volgende competitie mocht KMD dus hoger optreden. Het werd de tweede klas KNVB (ook bij de zaterdag werd de hoofdklasse ingevoerd, zo ging KMD van de vierde naar de tweede klasse). Het eerste jaar werd een redelijk resultaat bereikt, een derde plaats. Helaas echter geen periode titel. Het tweede jaar werd een tamelijk moeilijk seizoen. Niet omdat KMD ineens zoveel minder was, maar het wilde niet helemaal lukken. Lang stond KMD op degraderen, echter vlak voor het einde werden de punten binnengehaald en zo kon de degradatie worden voorkomen. Het seizoen 1998/1999 begint moeilijk en KMD begint op de laatste plaats. Toch klimt KMD naar een zesde plek op de rangrijst. In 1999 kan KMD twee feesten vieren. KMD viert z’n zestig jarige jubileum dat het hele jaar door met verschillende festiviteiten wordt gevierd. Daarnaast viert de damesafdeling haar 25 jarige jubileum. Het seizoen 1999/2000 is geen goede start voor KMD in het nieuwe millennium. KMD kan de degradatie naar de derde klasse helaas niet voorkomen.
Nieuw complex De toekomst van KMD staat op het punt om weer een nieuwe weg in te gaan. KMD gaat verhuizen naar een nieuw complex aan de verlengde Lozerlaan. KMD zal tussen de Heulweg en de Bovendijk dan de beschikking hebben over een accommodatie met drie voetbalvelden, twee kleine trainingsvelden en een kantine. KMD moet de huidige locatie langs de noordweg verlaten omdat een deel van de verlengde Dedemsvaartweg straks over het complex van de club loopt. Voor KMD ieder geval straks een nieuwe start om als Wateringse en Westlandse club verder aan de weg te timmeren.